Bratislavské rožky

16. března 2015 v 13:00 | Monika |  ♥ Jedlo
Ahojte! Usmívající se

V jednej česko-slovenskej kuchárke som našla sladkú dobrotu, ktorú vám určite zvykla piecť vaša starká. Ide o skvelé bratislavské rožky, ktoré môžu byť plnené makovou alebo orechovou plnkou. Na tento recept si vyhraďte aspoň jedno poobedie, pretože príprava je zdĺhavá. Tak poďme na to!


Na cesto budete potrebovať:
-200 ml plnotučného mlieka
-40-80 g pekárenského droždia
-500 g polohrubej múky
-500 g hladkej múky
-150 g práškového cukru
-10 g soli
-300 g roztopeného masla
-3 žĺtky na potretie

Na makovú plnku budete potrebovať:
-250 g práškového cukru
-250 ml vody
-500 g mletého maku
-1 vanilínový cukor
-strúhanka na zahustenie

Na orechovú plnku budete potrebovať:
-250 g práškového cukru
-250 ml vody
-500 g mletých vlašských orechov
-1 vanilínový cukor
-rum alebo rumovú esenciu
-strúhanka na zahustenie

Ak sa rozhodnete spraviť obidve plnky, urobte každú iba z polovičky surovín, pretože plnky bude veľa Mrkající.

Do 100 ml vlažného mlieka rozmrvíme droždie a necháme ho 20 minút kysnúť. Oba typy múky zmiešame, pridáme kvások, cukor, soľ a zvyšné mlieko. Postupne pridávame roztopené maslo a z masy vymiesime nelepivé cesto. Cesto necháme 20 minút kysnúť. Potom ho premiesime na pomúčenej doske a prikryté ho necháme kysnúť ďalších 20 minút.

Počas kysnutia cesta si pripravíme plnky. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor a zohrievame, až kým sa cukor nerozpustí. Pridáme mak alebo orechy a zohrievame, až kým zmes nezhustne. Plnku odstavíme a vmiešame do nej vanilínový cukor (do orechovej aj rum alebo rumovú esenciu). Plnku necháme hodinu odpočívať.

Z cesta odoberáme malé časti, ktoré rozvaľkáme na malý ovál. Rukou odoberieme trochu plnky a vyformujeme ju na malý šúlok. Ten vložíme do stredu oválu z cesta a zabalíme ho. Snažíme sa vytvarovať rožky. Rožky ukladáme na plech a vyformujeme z nich podkovičky. Žĺtky zmiešame s trochou studenej vody a potrieme povrch podkovičky. Rožky môžeme po uschnutí žĺtkov potrieť znova. Ak chceme mať na ržkoch mramorovú glazúru, rožky vložíme na 20 minút na chladné miesto, aby žĺtky zaschli. Rožky pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút.

Dúfam, že ste sa tohto dlhého receptu nezľakli a že ho vyskúšate. Prajem vám pekný zvyšok dňa! Mrkající
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama